Route naar derde klasse

Hoogeloon 1 seizoen 2018/2019: de kampioensroute naar de derde klasse

Nadat het vaandelteam van V.V. Hoogeloon met het kampioenschap in 2005 opklom van de vijfde naar de vierde klasse, kon de club zich in die klasse gedurende een reeks van jaren redelijk goed staande houden. Alleen in 2011 MOESTEN in de nacompetitie alle zeilen worden bijgezet om degradatie naar de vijfde klasse af te wenden. In het seizoen 2017/2018 werd onder leiding van trainer Nik Bierens een periodetitel behaald, maar strandde Hoogeloon 1 op V.V. Acht. Geproefd hebbend van deze nacompetitie werden de pijlen voor het seizoen 2018/2019 wederom gericht op het behalen van een periodetitel. Uiteindelijk werd deze ambitie gaandeweg het seizoen in de schaduw gesteld van een glorend kampioenschap in de vierde klasse F. Met 60 punten uit 26 wedstrijden en de naaste belagers Bergeijk (49 punten) en Vessem (45) op ruime afstand, werd een kampioenschap behaald met vlag en wimpel! Een terugblik.

Op 23 september 2018 startte de competitie op een kleddernat kunstgrasveld van Bergeijk en met een 0-0 eindstand mocht de thuisclub het meest tevreden zijn. Vervolgens werd thuis van Waalre gewonnen (2-0) en werd de uitwedstrijd bij Nieuw Woensel in de slotminuten beslist met een vrije trap van Yannick Sol (1-2). Dat Hoogeloon in deze wedstrijd 2 van de 3 toegekende strafschoppen miste, geldt als bijzonderheid.

Voordat op 21 oktober de derby in en tegen Vessem kon worden afgewerkt, kreeg Hoogeloon het Nuenense EMK op bezoek. Een 2-0 ruststand werd in de tweede helft te gemakkelijk weggegeven, opbrengst slechts één punt. Daarna op een zonnige oktobermiddag naar Vessem. Een woud aan fietsen op de parkeerplaats en een dito aan publieke belangstelling. Al voor de rust scoort Hoogeloon uit twee toegekende strafschoppen, maar weet ook Vessem het net te vinden. 1-2 bij de theepauze. Daarna een gelijkopgaande derby waarin uiteindelijk Hans van der Heijden met zijn winnende 2-3 in de krant tot koning van de wedstrijd werd geafficheerd. Naar later zal blijken een sleutelwedstrijd binnen de competitie.

Een_half_jaar_lang_de_koning_van_de_kroeg.jpg

Bron: Eindhovens Dagblad

Na een ''vanzelfsprekende'' overwinning (6-2) op het laaggeklasseerde ZSC uit Westerhoven, gaan de Hoogeloon supporters op 4 november 2018 naar Hooge Mierde. Al snel komen de HMVV'ers op voorsprong, maar wederom grijpt Hoogeloon in een spannende wedstrijd de volle winst, 3 tegen 4. Schade op deze zondag: keeper Jesse Lamers loopt kruisbandletsel op, voor hem is het seizoen voorbij. In de ontstane noodsituatie verleent oud-keeper Stan Conjaerts eerste hulp en wordt dankbaar gebruik gemaakt van de diensten van Thijs Bakker, voordat de van een blessure herstelde Twan Peters tot eerste keeper wordt gebombardeerd.

Vervolgens wordt er gewonnen van Acht (2-1) en draagt mascotte Bully de eerste periodetitel aan.

Bier_Bully_en_blijheid_op_het_periodefeest.jpg

Bron: Eindhovens Dagblad

Op 25 november wordt RKDSV uit Diessen bestreden. Het wordt de wedstrijd van de meest fraaie doelpunten, waarbij we denken aan het ''pantoffel-doelpunt'' van Yannick Sol, de ''fallruckzieher'' van Niels Luyten en het ''buitenkantje'' van Tom Michielse (4-1).

Inmiddels is Hoogeloon al lang koploper en haalt plichtmatig, maar ook enigszins benauwend, de punten op in Steensel (0-1) en wordt Woenselse Boys thuis net voor de Kerst aan de kant gezet (2-1), de jaarwisseling is daar.

Zou 2019 dan misschien het kampioenschap op de Roetwijer brengen? Voorlopig heerst er nog een taboe op het woord, ook al bedraagt de voorsprong bij gelegenheid van de jaarwisseling 8 punten op achtervolger Vessem.

Op 3 februari 2019 wordt de competitie weer hervat met de uitwedstrijd op kunstgras tegen Acht. Een 3-1 achterstand wordt uiteindelijk omgebogen in een niet meer voor mogelijk gehouden 3-4 overwinning met o.a. schitterende treffers van Yannick Sol (vrije trap) en Sjoerd de Laat in het laatste kwartier. Een gevoel van ''bestolen'' heerst op 17 februari als Hoogeloon met slechts één punt terugkomt van Waalre (1-1). Meer geluk valt ten deel op 24 februari respectievelijk 24 maart in de Mierden-wedstrijden tegen HMVV, 1-0 dankzij een vrije trap in blessuretijd en een ''uitgelokte'' penalty tegen SDO'39 (2-1) in de absolute eindfase van de extra tijd.

In een inhaalwedstrijd op 31 maart haalt Hoogeloon één punt op bij De Raven (1-1) en de groen-witten uit Luyksgestel komen een week later naar Hoogeloon voor de ''reguliere'' competitiewedstrijd. Het wordt de eerste en enige thuisnederlaag, 0 tegen 1. Hoogeloon speelde zeker niet slecht, wist ondanks kansen niet tot scoren te komen en liep in de slotfase alsnog tegen een vlijmscherpe counter aan.

Op donderdagavond 11 april wint Hoogeloon in Westerhoven bescheiden met 1-0 van ZSC waar, gezien het aantal kansen, de score veel hoger had moeten uitvallen. De aansluitende zondag wordt de enige uitwedstrijd van het seizoen verloren op het kunstgras van Woenselse Boys. Het wordt 3-0, de tweede nederlaag in korte tijd, maar er is geen paniek. Ook de concurrentie verspeelt punten en Hoogeloon blijft fier de ranglijst aanvoeren.

Op paaszaterdag 20 april wordt overtuigend (2-0) van Bergeijk gewonnen en op tweede paasdag is Steensel het ''paas-haasje'' (4-0). Het kampioenschap is nakende!

Op 28 april is SDO'39 in Lage Mierde geen partij voor Hoogeloon, 1 tegen 5 met een excellerende Hans van der Heijden. Door puntenverlies van de concurrentie is dan de aankomende wedstrijd tegen Vessem mogelijk beslissend, want Hoogeloon heeft op zondag 5 mei voldoende aan één competitiepunt om het kampioenschap binnen te halen. Met dank aan keeper Twan Peters en een fantastisch kopdoelpunt van Niels Luyten staat na 90 minuten in de thuiswedstrijd tegen Vessem een 1-1 stand op het scorebord en is het kampioenschap in de vierde klasse een feit! En daarmee, voor het eerst in de 79-jarige geschiedenis van de club, volgt promotie naar de derde klasse.

 

Wedstrijdverslag van de kampioenswedstrijd
Foto's 1 Foto's 2 Foto's 3

 

De overwinningen van 3-2 die daarna volgen tegen respectievelijk RKDSV en Nieuw Woensel hebben puur een formele en statistische betekenis. Ook het gelijkspel van 2-2 in de laatste wedstrijd tegen het Nuenense EMK is weinig boeiend te noemen

Topscorers
Yannick Sol 15
Niels Luyten 10
Hans van der Heijden 9
Niek van den Broek 8
Sjoerd de Laat  5
Tom Michielse 5

 

Informatie in grafiekvorm

 

Kampioensfoto.jpg

Welke nog niet genoemde spelers droegen ook bij aan het kampioenschap? 

Dat waren Bas Nijhof, Emiel Kennis, Jan van Rooy, Jordy Bruininx, Jorg Bolte, Jesse Lamers, Luuk Waterschoot, Rick Peeters, Sam de Laat, Tom de Laat, Teun Ansems, Nick Somers, Rick Michielse, Koen Vromans en Koen Appels.

Hoogeloon, december 2019

Kees de Laat/Wim Claassen

 

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!